René Vázquez Díaz

René Vázquez Díaz

Foto: Cato Lein

René Vázquez Díaz är född och uppvuxen på Kuba och han har bott i Sverige sen 1974. Han är romanförfattare, essäist, översättare och kulturjournalist. René var medlem i Kulturrådets Klassikergrupp, vars uppdrag var att välja moderna klassiker för att främja ungdomars läsning. 2007 belönades han med Radio France Internationales romanpris för sin bok Välkommen till Miami, dr Leal (Ordfront 2008, övers. Elisabeth Helms). 

Vad har läsningen betytt för dig?

Läsning av skönlitteratur lärde mig att utveckla en dialog med mig själv om levande människors förtjänster och fel, där förtjänsterna sällan fanns på ena sidan och felen på den andra.

Rekommendera en bok

 Jag rekommenderar kortromanen Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector. Romanen handlar om den unga Macabéa. Hon är underdånig och hon tror att hon saknar rättigheter och charm, eftersom hon är fattig, obildad och sjukligt mager. Ingen längtar efter Macabéa. Romanen utspelar sig i Brasilien där hon är invandrare i sitt eget land, eftersom hon bor i Rio de Janeiro men kommer från de karga och utblottade delar av landet. Varför gråter Macabéa när hon lyssnar på musik? Hon har ett jobb men hon är ensam i den stora staden, där hon träffar en kille som är slug och brutaliserad. ”Bara män som vill vara kvinnor sysslar med kunskap”, brukar han säga. Finns det någon räddning för fina Macabéa?

Stäng