Nina Cronee

Nina Cronee

Foto: Privat

Nina Cronee, läsande (och skrivande) förstelärare i svenska och engelska, år 7-9, S:t Olofs skola, Sigtuna.

Vad har läsningen betytt för dig?
Läsning för mig är lika delar att få landa som att flyga. Att i bokens värld möta såväl liknande liv som mitt eget som nyfiket kika in i öden vitt skilda från det jag själv ännu upplevt. Att känna igen mig och bli bekräftad ena gången och andra gånger bli upplyst – och utmanad. Men mest av allt får läsningen mig att må bra och känna mig levande.

Rekommendera en bok
Jag rekommenderar boken Berätta tre saker av Callum Bloodworth. Den boken fick mig att utbrista ”Pissbok!” under en lässtund med en av mina klasser. Man kan ju tänka att en lärare i svenska skulle kunna uttrycka sig mer vältaligt. Låt mig förklara.

Berätta tre saker är en gripande berättelse om kärlek, ensamhet och om att hitta sin plats. Det är författarens första bok skriven för unga vuxna men jag rekommenderar lika mycket till ”bara” vuxna.

Första kapitlet inleds med utfästelsen att boken inte kommer sluta lyckligt – så jag behövde inte använda min förmåga att läsa mellan raderna för att lista ut det. Behövde bara lita på att författaren lät berättarrösten tala sanning.

Jag hade höga förväntningar eftersom förlaget på baksidan av boken jämför författaren med John Green OCH Rainbow Rowell och det är de infriade förväntningarna som resulterar i att jag lätt hulkande slår ihop boken och yttrar: ”Pissbok” med det, för mig, alldeles sanna tillägget: ”De bästa böckerna är ofta det.”

Så till er som inte ännu läst – låt er inte skrämmas bort av mitt, för tillfället, rätt fattiga språk. För du kommer känna dig en smula rikare efter du har läst den här boken.

Om än tömd på tårar.

Stäng