Charlotta Borelius

Charlotta Borelius

Foto: Lise Jörgensen

Charlotta Borelius, chefredaktör Bamsetidningen.

Vad har läsningen betytt för dig?
Genom livet har läsning fyllt olika funktioner i mitt liv. Jag är född på 70-talet och min mamma läste Kattresan, Allrakäraste syster, Katitzi och en massa andra berättelser för mig. De bär jag för alltid med mig. Som vuxen läser jag för att jag är nyfiken, vill förstå andras situationer, kulturer och upplevelser. Jag lever ett liv, men tack vare litteraturen kan jag få inblick i så många fler.

I mitt arbete på Bamseredaktionen vill jag skapa läslust – att kunna läsa och ta del av andras berättelser och åsikter är en förutsättning för att kunna vara en del av ett demokratiskt samhälle.

Rekommendera en bok
Det är så svårt att välja. Jag läste Natten av Elie Wiesel i somras och det är en smärtsam, men otroligt viktig läsning om en ung man i nazisternas klor under andra världskriget. Vi får inte glömma vad som kan hända om makten hamnar i fel händer.

Till barn vill jag rekommendera Bamse och den märkliga förtrollningen från BAMSE nr 11-12, 2016. I denna serie byter figurerna identitet med varandra (Bamse skuttar fram som Lille Skutt, Lille Skutt resonerar som Skalman osv) och den som ligger bakom detta kaos är häxan Schalutta Bulelius. Ha, ha. Ett mästerverk av författaren och tecknaren Tony Cronstam.

Stäng