Carl Blomqvist

Carl Blomqvist

Foto: Fredrik Blomqvist

Carl "Carl boktipsar" Blomqvist, har precis börjat åk 4, bor i Mariefred och älskar att läsa! Jag vill sprida läspepp så att fler barn upptäcker läsningen och den där härliga känslan man har när man läser en riktigt bra bok som man inte vill ska ta slut. När jag har läst en sådan bok brukar jag låna min pappas Instagram @forfattarfredrik och tipsa om boken. Min pappa hjälper mig att spela in och lägga upp under hashtaggen #Carlboktipsar. Ibland pratar jag också om böcker och läsning i TV, men mest av allt läser jag!

Vad har läsningen betytt för dig?
Min mamma har ME (en sjukdom som bland annat gör att hon ofta är väldigt trött), därför kunde vi inte göra så mycket utflykter och aktiviteter när jag var liten. I stället fick min familj umgås hemma i soffan, då läste vi massor av böcker och fantiserade ihop egna historier. Jag tror att det var då min kärlek till böcker började. Och det coola var att vi genom att läsa och genom att komma på egna historier faktiskt kunde lämna soffan och sticka ut på resor och äventyr tillsammans.

När jag var 8 år fick jag min första egna stora läsupplevelse. Då läste jag PAX-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Det är en urban fantasy-serie som utspelar sig i Mariefred, där jag bor. Jag blev helt uppslukad serien och läste alla tio böcker två gånger på raken. Sedan kände jag att jag ville dela med mig av hur bra PAX-böckerna är för att fler skulle få chansen att upptäcka dem – det var då jag spelade in mitt första boktips!

Utöver att ge mig många spännande och roliga stunder så har PAX-böckerna inspirerat mig till att bli tuffare och stå på mig mer i skolan. Det har varit bra för mig. Ibland tänker jag fortfarande: Vad skulle Viggo ha gjort? Viggo är en av huvudkaraktärerna i PAX.

Ja, läsningen har betytt mycket för mig (på olika sätt) ända sedan jag var pytteliten och jag kommer aldrig att sluta läsa!

Rekommendera en bok
Oj! Det finns ju nästan hur många böcker som helst i världen och alla gillar inte samma böcker eller samma författare, precis som alla inte gillar samma låtar eller samma artister ... Så bara för att man inte gillar EN bok betyder det inte att man inte gillar böcker och läsning!

Tre bokserier som jag tycker extra mycket om hittills är PAX, Sune och Eva & Adam. Jag gillar serier för då hinner man verkligen lära känna karaktärerna och får vara LÄNGE i deras värld. Jag vill också tipsa om att gå till ett bibliotek och berätta om dina intressen för en bibliotekarie, för bibliotekarier är suveräna på att hitta böcker som passar en.

Stäng