Amanda Lind

Amanda Lind

Amanda Lind, riksdagsledamot (MP) och språkrör för Miljöpartiet, tidigare ordförande för riksdagens kulturutskott, tidigare kultur-, idrotts- och demokratiminister.

Vad har läsningen betytt för dig?
Jag kan inte nog understryka läsningens betydelse i mitt liv. Som barn slukade jag allt jag kom åt att läsa, älskade att resa i tid och rum och uppleva olika verkligheter genom litteraturen, samtidigt som jag formades som människa i relation till alla karaktärer och berättelser jag mötte i böckernas värld. Även som vuxen är läsningen något jag alltid återkommer till, ett inre rum jag älskar att kliva in i. Läsningen har också gett mig ett ytterst konkret redskap i att kunna ta in stora mängder text på kort tid, oumbärligt i min yrkesroll. Jag skulle helt enkelt inte vara den jag är idag utan böcker och läsning.

Rekommendera en bok
Som barnbokstips väljer jag Astons stenar av Lotta Geffenblad. En finurlig historia med hög igenkänning berättad med fin rytm och vackra illustrationer. En bok som alla mina barn älskat i framförallt 1-3 års ålder och som vi föräldrar tyckt varit väldigt mysig att läsa.

För vuxna vill jag varmt rekommendera Fiskarmännen av Chigozie Obioma. Det är en stark och tidvis våldsam berättelse om brödraskap, uppväxt, tradition och religion, med ett vackert och smart komponerat språk och många ögonöppnande beskrivningar av huvudpersonernas verklighet, drivkrafter och känsloliv.

Stäng