Aino Trosell

Aino Trosell

Foto: Lisa Jabar

Aino Trosell, författare.

Vad har läsningen betytt för dig?
Läsningen har från det jag var barn gett mig tillgång till ett liv till dit man kunnat fly för att få tröst, inspiration, häftiga upplevelser, ny kunskap, besöka andra länder, uppleva spänning, romantik, jobbigheter – utan att själv vara utsatt för dem.

Läsningen har helt gratis givit mig ett rikt och varierat ordförråd och en intuitiv känsla för språket, dess nyanser och möjligheter.

Mamma satte mig på pakethållaren och cyklade till biblioteket. Hon hade bara sex års folkskola men böckerna var hennes fönster och något annat än slitet i vardagen. Hon hade löständer och kanske skulle jag få det jag också. Regelbundna biblioteksbesök var nödvändiga. Tandborstningen inte.

När jag som sjuttonåring kom till Göteborg hade jag fjorton hål. Men jag blev författare redan efter tio år och fick fina recensioner. Jag trodde det var ett misstag. Men språket höll, det som började byggas på ett folkbibliotek i Malung.

Rekommendera en bok
Trägudars land av Jan Fridegård, som precis som Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, glöder av berättarlust och hämtar material ur en verklighet som finns och fanns och som förvandlar materialet till en fängslande saga för alla åldrar.

Stäng